PANKOBİRLİK Genel Başkan Yardımcısı Ramis Özgen, Trakya bölgesinde pancar üretiminde sıkıntılar yaşandığını söyledi. Özgen, şeker pancarı kotasının 25 bin ton olduğuna dikkat çekerek; “Çiftçinin her hali sorun. Şu anda. Buğdayda ayçiçeğinde pancarda sorun var. Çünkü üretiyor maalesef karşılığını alamıyor.” dedi.
Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Başkan Yardımcısı Ramis Özgen, Trakya bölgesindeki pancar üretimi ve pancar üreticilerinin son durumu ile ilgili açıklama yaptı.14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde açıklama yapan Özgen, pancar üreticisinin sorunlarına dikkat çekti. Gelen kotalara dikkat çeken Özgen, “Çiftçinin her hali sorun. Şu anda. Buğdayda ayçiçeğinde pancarda sorun var. Çünkü üretiyor maalesef karşılığını alamıyor. Şu anda pancar sıkıntılı. Trakya yeterli pancarı üretemiyor. Üretimin düşmesi de şeker oranı düşük olduğu için vatandaş ekmiyor. Geçen dönem teşvik için fabrika geziyordu, üretene fak veriyordu. Yeter ki üretilsin diye. Ama şimdi yine kota getirdiler. Onun dışına çıkamazsın. Şeker kotası 25 bin ton.” İfadelerini kullandı.
“ŞEKER ORANI DÜŞTÜKÇE PARA DA DÜŞÜYOR”
Şeker oranı ile para karşılığının düştüğünü belirten Özgen, bu sebeple Trakya’da yeteri kadar ekilmediğini söyledi. Özgen, “ Daha önceleri kota yoktu serbestti. Sonra kota getirildi. Fabrika zaten 25 bin ton kota üzerinden satıldı. 6 tane firma girdi. Pancar kooperatifi olarak biz de girdik. 2 kişi kaldık. Sonra adamların imkanı var onların üzerine kaldı. Diğerleri elenip ikimiz kalmıştık. Sonra ihale Nevzat Demir’de kaldı. Şeker oranı düştükçe para da düşüyor. Konya’da Kayseri’de yüzde 20, bizim burada yüzde 10’a kadar şeker düşüyor. Yarı yarıya düşüş var. Dolayısıyla şekere para veriyor. Ama arkadaş burasını alırken burada yüzlerce madde üretiliyor pancardan, para kazanıyor. Ama yeteri kadar ekilmedi.”dedi.
“BİZİM KENDİ ÇİFTÇİMİZ PARA KAZANACAĞINA, UKRAYNA’NIN RUSYA’NIN ÇİFTÇİLERİ PARA KAZANIYOR”
Fiyatlar yükselecek diye satış yapılmayıp depolarda tutulduğunu söyleyen Özgen, sözlerine şu ifadelerle devam etti:
“ Trakya’da üretim zaten düşmüştü. Geçen yıl biraz yükseldi, bu yıl yine düşüşte. Şekerden sıkıntı oldu. Mesela 2 yıl önce 400 bin ton şeker ithal edildi. Ben PankoBirlik’in ikinci başkanıyım. Aynı zamanda 31 Kooperatifin de başkanıyım. Ama üsteledik, dedik ki yanlış yapıyorsunuz. Şeker fabrikalarının depoları şeker dolu. Ama fiyat yükselecek diye satış yapmadılar ellerinde tuttular. Ellerinde patladı. 400 bin ton şeker getirildi. Bizi dinlemediler. Şimdi o sıkıntı çekiliyor. Onu eritemediler. Bizim kendi çiftçimiz para kazanacağına dışarıda aynen devam ediyor buğdayda da ayçiçeğinde de. Ukrayna’nın Rusya’nın çiftçileri para kazanıyor. Maalesef bizim üreticimize çiftçimize önem verilmiyor.
Bu seneki Çiftçiler Günü çok kalabalık olduk. Uzunköprü çok kalabalıktı. Burada da öyle. Yukarıya bakıyoruz Allah veriyor da önemli olan kul buğdaya ne verecek, ayçiçeğine ne verecek, mısıra ne verecek? Mısır geçen sene elde patladı. Bu sene de pancar öyle. Büyük fiyat beklemesinler. Benim gördüğüm geçen yılı aratmasın.”(Haber:Gülşah AK)